A pattanások legjobb kezelése

A pattanások legjobb kezelése

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A pattanások befolyásolják a legtöbb tinédzser és jelentős számú felnőtt bőrét.

A feltétel magában foglalja a faggyú felhalmozódását a bőr pórusaiban. A Sebum egy olajos anyag, amelyet a bőr alatti faggyúmirigyek készítenek.

Amikor ez csapdába esik, pattanásokat képezhet a bőr felületén. Ezek kicsi, piros, gömbölyű foltok vagy zits. A kitörések enyhe, alkalmi és súlyos és folyamatban lévő.

Azonnali kezelés segíthet az egyéneknek az érzelmi és pszichológiai hatások leküzdésében.

A pattanások önmagukban nem káros az általános egészségre, bár időnként megfertőződhetnek vagy cisztákká fejlődhetnek.

A pattanások fő hatása az életminőségre. A pattanásokkal rendelkező személy szorongást, zavarot és bizalom elvesztését tapasztalhatja.

Gyors tények a pattanásokon

Íme néhány kulcsfontosságú pont a pattanásokról. További információ a fő cikkben található.

  • A legtöbb tinédzser és jelentős számú felnőtt pattanást tapasztal.
  • A pattanások gyors kezelése segíthet az érzelmi és pszichológiai hatások leküzdésében.
  • A stressz, szorongás, zsíros haj és a magas zsírtartalmú, magas cukáris étrend növelheti a kockázatot egyeseknél.
  • Az orvosok azt javasolják, hogy naponta kétszer óvatosan mossák az arcot.
  • A popping pattanások növelik a fertőzés kockázatát.
  • Vény nélküli (OTC) A pattanások gyakran tartalmaznak benzoil-peroxidot, szalicilsavat és ként.
  • A pattanásokra vonatkozó vényköteles gyógyszerek magukban foglalják a helyi kezelés, az antibiotikumok, az izotretinoin, valamint a lézer- és fényterápia.

Mi teszi a pattanásokat még rosszabbá?

Nem ismeretes, hogy pontosan miért felpattan néhány ember számára az életük bizonyos pontjain, de úgy tűnik, hogy a hormonális tevékenység szerepet játszik azáltal, hogy növeli a faggyútermelést. A

pattanások gyakoribbak a pubertás és a serdülőkorban, és a nők gyakran úgy találják, hogy közvetlenül a menstruáció előtt kitörnek.

Egyéb tényezők közé tartozik a stressz és a szorongás, amely növelheti az adrenalin és a kortizol szintjét.

A forró, nedves éghajlat, amelynek fokozott izzadás kockázata, szintén még rosszabbá teheti.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a szénhidrátban gazdag ételek vagy a csokoládé pattanásokat válthat ki, de a linket nem erősítették meg.

Főzés A zsíros ételek súlyosbíthatják a tüneteket a pórusok zsírok blokkolása miatt. A zsíros ételek fogyasztása azonban nem mutatta ugyanazokat a jeleket, amelyek közvetlenül befolyásolják a pattanásokat.

Otthoni menedzsment

Számos otthoni kezelés és stratégia segíthet csökkenteni a pattanások előfordulását.

Kerülje el az arc megérintését

A lehető legnagyobb mértékben, tartózkodjon az arcod bármilyen megérintésétől a kezével.

Tartsa távol a telefonját az arcán lévő bőrről, ahogy lehet a felszíni bőrmaradékon vagy a faggyon. A szemüveg szintén összegyűjti a faggyút és a bőrmaradékot, ezért rendszeresen tisztítsa meg őket.

Mielőtt megérintette az arcot, mossa meg a kezét szappannal.

borotválkozás

Azoknak az embereknek, akiknek borotválkoznak, éles pengével vagy elektromos borotvával kell használniuk a biztonsági borotvát.

Borotválkozás előtt lágyítsa meg a bőrt meleg zuhanyozással vagy meleg, szappanos vízzel történő mosással.

Tartsa a kezét és a körmét a lehető legjobban, ha rendszeresen mossa szappannal. Tartsa rövidre a körmét.

Ne pop pattanások

A pattanás robbantása tovább tolja a fertőzést a bőrbe, súlyosabb elzáródást és súlyosabb duzzanatot és bőrpírot okozva.

A pattanások felbukkanása szintén növeli a hegesedés kockázatát.

Sürgős eltávolítás

Egy fontos esemény előtt, például egy nyilvános beszélgetés vagy esküvő, társadalmi szempontból előnyös lehet, ha megszabadul egy pattanástól.

keressen speciális kezelést, ha a pattanás eltávolítása sürgős.

laza ruházat

Ha a pattanások a hátsó részén vannak, a vállak vagy más helyek, amelyeket általában ruházat borít, viseljen laza, pamut ruházatot. A

fejpántokat, sapkákat és sálakat rendszeresen kell kerülni vagy mosni.

smink

Fontos, hogy alvás előtt távolítsa el az összes sminket, és válassza ki a megfelelő típusokat.

Egyes termékek alacsonyabb kockázata van a kitörés kiváltásának. Keresse meg a címkén a nem -comedogenikus vagy nonaknegenikus szavakat.

Az arcmosás

Az arc mosása legfeljebb naponta kétszer segíthet.

Az arcmosási tippek a következők:

  • Enyhe szappan és langyos víz használata
  • Finoman mossa le és ne dörzsölje a bőrt
  • óvatosan alkalmazzon egy tőzsdén kívüli, az ujjhegyes benzoil -peroxidot tartalmazó tőzsdén kívüli krémet

Haj

A fegyvert és a bőrmaradékot a hajban gyűjti, tehát tartsa tisztán és távol a hajat az arcától – Egyes hajtermékek, például a kakaó vagy kókuszdióvaj, súlyosbíthatják a pattanásokat.

Nap expozíció

A szoláriumok használata vagy a napfény túlzott expozíciója több faggyút termelését eredményezheti, valamint a bőrrák kockázatának növelését eredményezheti.

Néhány pattanás gyógyszere a bőr hajlamosabbá teheti a napégést, ezért óvatosan javasoljuk.

Vény nélküli kezelés

Tőzsdén kívüli készítmények tartományban kaphatók gyógyszertárakból és gyógyszertárakból, általában gélek, párnák, krémek, krémek és szappanok formájában. Ezek többsége aktuális kezelés, közvetlenül a bőrre történő felvitelhez.

Az egyik népszerű javaslat az, hogy a fogkrémet pattanásokra tegyék, hogy kiszáradjanak, de a fogkrém összetevői tovább irritálhatják a bőrt. Jobb, ha megfelelő krémet használ.

A pattanásokhoz vagy pattanásokhoz a legtöbb OTC -termék a következő hatóanyagokat tartalmazza:

Resorcinol: Ez elősegíti a mitesszerek és a fehérfejek bomlását. Ugyanazt a hatóanyagot használják a korpás, ekcéma és psoriasis kezelésére.

benzoil -peroxid: Ez a hatóanyag megtámad és megöli a baktériumokat, és lelassítja a mirigyek olajtermelését. A benzoil hámozószerként működik, felgyorsítja a bőrforgalmat és tisztítja a pórusokat. Ez viszont csökkenti a baktériumok számát az érintett területen.

szalicilsav: Ez lebontja a mitesszereket és a fehérfejeket, és lelassítja az olajmirigyek tüszőkét vonzó sejtek lerakását.

Hatékony a gyulladás és a duzzanat kezelésében. A szalicilsavat gombaölő szerként és sok korpás samponban is használják.

A szalicilsav az epidermisz könnyebbé teszi a bőrt, megakadályozza a pórusok blokkolását, és teret teremt az új sejtek növekedéséhez.

kén: Ezt évszázadok óta használják pattanások, psoriasis és ekcéma kezelésére. A kén segít a feketék és a fehérfejek lebontásával. Nem világos, hogy pontosan hogyan működik, de az elemi kén lassan oxidálódik, hogy kénsavvá váljon, amelynek antibakteriális tulajdonságai vannak.

retin-A: Ez a kihúzza a pórusokat. A Retin-A tretinoint, a bőrre alkalmazott savas A-vitamin formát tartalmaz, kémiai héjként működik.

Azelaisav: Ez megerősíti azokat a sejteket, amelyek a tüszők sorakoznak, leállítják az olajkitöréseket és csökkentik a baktériumok növekedését.

Telített dikarbonsav, amely természetesen megtalálható a búzában, a rozsban és az árpában.

Azelaisav a szabad gyökök eltávolításával is csökkenti a gyulladást.

Hasznos azoknak a betegeknek, akiknek sötétebb bőrük van az arcukon, melasma néven, vagy akinek pattanásai tartósan barna jeleket hagynak. A

tőzsdén kívüli gyógyszereknek ezek a hatóanyagok eltérő koncentrációja lesz. Tanácsos a legalacsonyabb erővel kezdeni.

Eleinte a bőrirritációt, a bőrpírot vagy az égést tapasztalhatja, de ezek általában a folyamatos használat mellett állnak.

Az érzékeny bőrű embereket általában javasoljuk, hogy krémeket vagy krémeket használjanak. Néhány hidratáló pattanási kezelés online vásárolható.

A gélek általában jobbak az olajos bőrű emberek számára. A gélek általában alkohol-alapúak, és a bőrt szárítják. A pattanások kezelése gélek kaphatók a vény nélkül vagy online vásárláshoz.

A pattanások széles skálája elérhető online. Keressen olyan termékeket, amelyek tartalmazzák a fent felsorolt hatóanyagokat.

vényköteles gyógyszerek

Ha a tőzsdén kívüli gyógyszerek nem hatékonyak, az egészségügyi szakember segíthet az erősebb gyógyszerek receptjében.

Topikális vényköteles kezelések

A vényköteles aktuális gyógyszerek példái közé tartozik a tazarotin, az adapalin és a tretinoin. Mindegyik az A -vitaminból származik.

eltarthat egy ideig, amíg megtalálja a megfelelő adagot és kombinációt.

Néhány ember úgy találja, hogy az antibiotikummal kombinált benzoil -peroxidot tartalmazó recept segíthet.

A benzoil -peroxidot óvatosan kell használni, mivel túl sok károsíthatja a bőrt és a fehérítő ruhákat.

A dapsson gél segíthet a gyulladásos pattanásokban szenvedő betegeknek.

A topikális vényköteles gyógyszerekhez kapcsolódó mellékhatások közé tartozik az égés, a hámozás, a bőrpír és a csípés. A betegnek tartani kell az orvosát, hogy minimalizálja a káros hatásokat.

Antibiotikumok

orális antibiotikumok, általában tetraciklin, a súlyos pattanások aktuális kezelésével együtt használhatók. A terhes vagy szoptató anyáknak a tetraciklin helyett eritromicint kell szedniük.

A legtöbb orális antibiotikumban szenvedő betegnek kb. 6 hét után kell észlelnie a javulást. A tanfolyam 4-6 hónapig tarthat. A

tetraciklin nem használható fogamzásgátló tablettákkal, és elkerülni kell a túl sok közvetlen napfény amarok ár nézd meg ezeket a srácokat -expozíciót.

Az antibiotikum -rezisztencia egyre növekvő probléma a pattanásokkal rendelkező betegek körében.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy az antibiotikumok kúposodjanak, amint a tünetek javulni kezdenek, vagy amint nyilvánvalóvá válik, hogy a gyógyszerek elveszítik hatékonyságukat.

Ha a helyi benzoil -peroxidot orális antibiotikummal együtt írják elő, az antibiotikum -rezisztencia kockázata alacsonyabb.

izotretinoin

nagyon súlyos tüneteknél, például a mély ciszták esetében az antibiotikumok nem elég. A

izotretinoin, más néven akután vagy roaccutane, felírható.

Ez egy szisztémás orális kezelés, ami azt jelenti, hogy tablettákként veszik és az egész testet érintik.

A kurzus 15-20 hétig tart. Ez idő alatt az orvosnak szorosan figyelemmel kell kísérnie a beteget, mert fennáll a súlyos mellékhatások kockázata.

izotretinoint nem szabad terhes nőknek vagy bárki számára, aki terhes lehet, a magzati rendellenességek kockázata miatt.

A káros hatások közé tartozik a súlyosan száraz és repedéses bőr, orrvérzés, ízületi fájdalom és májkárosodás.

A depressziót és az öngyilkossági tendenciákat összekapcsolják az izotretinoinnal, de az okozati összefüggést nem erősítették meg.

A felhasználók kétharmada úgy találja, hogy tüneteik hosszú távon eltűnnek a kezelés után.

fogamzásgátló

A pattanásokkal rendelkező nők hasznosak lehetnek, ha a Norgestimate és az etinil -ösztradiol kombinációját veszik igénybe.

A fogamzásgátló tabletták kissé növelhetik a hipertónia, a vérrögök és a szívbetegség kockázatát.

lézer- és fényterápia

Lézer és fényterápia célozza meg a propionibacterium acnes -t (Acnes oldal), a baktériumok, amelyek pattanások gyulladást okoznak.

Ez a terápia mélyen a bőrbe jut, anélkül, hogy befolyásolná a felületet. A faggyúmirigyek károsítása révén ez kevesebb faggyút vagy olaj előállítását eredményezi.

Ennek a kezelésnek a használata ellentmondásos, és biztonságát és hatékonyságát nem bizonyították.

Kémiai hámlást és mikrodermabráziós

A mikrodermabráziót általában a bőrfiatalításhoz és a pattanások hegeinek megjelenésének javítása érdekében használják.

Ezek a kozmetikai eljárások hatékonyabbak lehetnek, ha más pattanásokkal együtt használják.

A dermatológusok speciális kémiai héjat használnak, amelyek nem érhetők el a gyógyszertárakból.

Vízelvezetés és extrahálás

A vízelvezetést és az extrakciót egy nagy ciszta eltávolítására használják, különösen akkor, ha a ciszta nem reagált a gyógyszerekre.

Ez csökkenti a fájdalmat és csökkenti a heg kockázatát. Ha a cisztát gyorsan kell kezelni, akkor az orvos gyógyszerrel injektálhatja.

Mindenkinek, aki aggódik pattanásainak súlyosságáért, orvos vagy bőrgyógyász látogatása. A

orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Scroll to Top