Деменцията засяга най-вече възрастните хора, но не е нормална част от стареенето

Деменцията засяга най-вече възрастните хора, но не е нормална част от стареенето

Деменцията засяга най-вече възрастните хора, но не е нормална част от стареенето. За хората на възраст над 65 години е имало приблизително 5 милиона възрастни с деменция през 2014 г. и се очаква да нарасне до 14 милиона до 2060 г.

Напълно нормално е да забравите паролите за акаунта си в социалните медии и да забравите да заключите входната врата, но деменцията не е нормална част от остаряването.

Някои често срещани симптоми на деменция могат да включват проблеми с паметта, комуникационни усложнения и др. Деменцията се диагностицира официално от здравни специалисти чрез попълване на тестове и няма едно конкретно лечение за болестта. Важно е да се храните балансирано, да водите здравословен начин на живот и да продължите да общувате.

С напредването на възрастта телата ни изпитват промени, които са типични признаци на стареене, като намалено зрение или възпалени стави. Нашите мозъци също остаряват, така че забравянето къде сте оставили ключовете си може да бъде обикновен признак на стареене. Въпреки това, ако многократно губите ключовете си и забравяте да платите сметките си, в кой момент трябва да сте по-загрижени?

Ключови изводи:

  • Наличието на леко когнитивно увреждане увеличава риска от Алцхаймер и други деменции. Все пак това не гарантира, че ще развиете болестта.
  • Посъветвайте се с вашия лекар, ако подозирате, че вие ​​или ваш близък имате леко когнитивно увреждане.
  • Лекото когнитивно увреждане може да произхожда от лечим източник и да доведе до подобрена когнитивност.
  • Записването в програми за разработване на стратегии за начин на живот за управление на увреждането от MCI помага за общото благосъстояние.

Възможно ли е увеличаването на проблемите с паметта да означава по-загрижен въпрос, наречен леко когнитивно увреждане?

Какво е леко когнитивно увреждане?

Леко когнитивно увреждане (MCI) е медицинска диагноза, показваща, че човек има повишени затруднения с паметта или мисленето си отвъд „нормалното стареене“. Хората с MCI обикновено живеят независимо и извършват ежедневието си с минимални проблеми, тъй като не е толкова тежко, колкото деменцията.

Рискът от MCI се увеличава с напредване на възрастта, като около 2% до 18% от хората над 60-годишна възраст имат леко когнитивно увреждане. Хората с MCI не прогресират непременно до деменция, но увеличават риска. Изследване на Националния институт по стареене показва, че 10% до 20% от хората, диагностицирани с MCI, ще развият деменция за една година. Други с MCI може да останат стабилни и никога да не прогресират; други могат да се подобрят.

Рисковите фактори за MCI са подобни на болестта на Алцхаймер и други деменции, включително носенето на гена APOE-e4, свързан с развитието на болестта на Алцхаймер. В допълнение, някои мозъчни аутопсии на хора с MCI показват промени, свързани с болестта на Алцхаймер, включително бета-амилоидни плаки и бучки от тау протеини. Също така са открити при някои аутопсии на хора с MCI телца на Леви, протеин, свързан с болестта на Паркинсон и деменция с телца на Леви.

MCI има две подкласификации: Амнестичен MCI, където когнитивното увреждане е свързано главно с проблеми с паметта като забравяне на дати и срещи. Другият, наречен Non-Amnestic MCI, е по-концентриран върху намаляването на основните мисловни умения, като например грешна преценка на стъпките, необходими за изпълнение на конкретна задача.

Възможни причини за MCI

  • Невродегенеративно заболяване, свързано с ранни признаци на деменция.
  • Съдови мозъчни проблеми като инсулт или травматично увреждане на мозъка.
  • Диабет или сърдечно заболяване.
  • Злоупотреба с алкохол или наркотици.
  • Обратими състояния като странични ефекти от лекарства, депресия или тревожност.

Признаци на MCI

  • Липсват необходимите срещи или социални събития.
  • Погрешно поставяне или загуба на неща по-често.
  • Все по-трудно намиране на точните думи.
  • Трудност при вземането на решения.
  • Ставате претоварени от управлението на стъпките за изпълнение на задача.
  • По-често губите своя „поток на мисълта“, докато говорите, четете или гледате филм.

Практикуващ лекар поставя диагнозата Леко когнитивно увреждане. Следователно, ако имате притеснения за себе си или за любимия човек, трябва да си уговорите среща с вашия доставчик на здравни услуги за бързо разследване.

Задълбочената медицинска и функционална история, получена от пациента и член на семейството, е от съществено значение за оценката. Когнитивен скрининг, лаборатории и образна диагностика като компютърна томография (CT), магнитен резонанс (MRI) или позитронно-емисионна томография (PET) също могат да помогнат за определяне на причината за увреждане на паметта.

Лечение

Въпреки че няма специфично лечение за леко когнитивно увреждане, стратегиите и промените в начина на живот могат да управляват симптомите, за да забавят прогресията на по-нататъшния спад. Например, подходящи медицински интервенции могат да лекуват източника на когнитивен спад поради хипертония, депресия, сънна апнея или странични ефекти на лекарства. Това може да обърне влошаването на когнитивните способности. Вашият лекар ще определи правилния курс на лечение.

Въпреки това, когато ранните промени предполагат дегенеративна неврологична причина, вашият доставчик на здравни услуги трябва да наблюдава когнитивния и функционален статус на всеки шест до 12 месеца. Продължаващото наблюдение може да открие всяко по-нататъшно намаляване, предполагащо прогресиране до деменция. Инхибиторите на холинестеразата, използвани при лечението на деменция, не се предписват рутинно за леко когнитивно увреждане, тъй като доказателствата не показват достатъчно подобрение в подкрепа на това.

Стратегии за управление на леко когнитивно увреждане

  • Използвайте списъци със задачи, за да управлявате ежедневието.
  • Използвайте системи за напомняне за лекарства, като опаковки за съответствие или аларми на смартфони.
  • Поддържайте своя календар или датник актуализиран и си правете бележки.
  • Съхранявайте често използвани предмети като ключове или портфейли на едно и също място.
  • Намалете или избягвайте употребата на алкохол.
  • Упражнявайте ума си, като научите ново умение.
  • Поддържайте социални връзки със семейството и приятелите.
  • Поддържайте физически упражнения и се храните балансирано.
  • Спете достатъчно (в идеалния случай седем до осем часа.)
  • Помислете за професионален съветник, специализиран в когнитивен упадък, за да научите умения за управление на промените в начина на живот и планиране на бъдещето.

MCI програми

Ако вие или ваш близък имате диагноза MCI, има програми за начин на живот за обучение и подкрепа. Асоциацията на Алцхаймер има няколко виртуални и лични програми на ранен етап за лица с MCI и членове на техните семейства/болногледачи.

Клиниката Mayo също има програма „HABIT“, Здравословно действие в полза на независимостта и мисленето , която се провежда в сайтовете на Mayo Clinic в САЩ. Тези и други програми учат на умения за запазване на независимостта възможно най-дълго.

Наличието на леко когнитивно увреждане не означава, че ще развиете деменция. Изследването и непрекъснатото наблюдение от вашия лекар са от първостепенно значение за откриване на ранни промени, които биха могли да предполагат ранна деменция. Воденето на активен социален и здравословен физически начин на живот е най-добрата защита срещу по-нататъшен когнитивен спад при всеки с напредване на възрастта, особено за тези с леко когнитивно увреждане.

Приблизително 12 милиона възрастни американци са диагностицирани погрешно в амбулаторни условия всяка година, според данни, публикувани през 2014 г. Освен това, между 40 000 до 80 000 американци умират всяка година от диагностични неуспехи в болниците.

Ключови изводи:

  • Често пренебрегвани или погрешно диагностицирани състояния при възрастните хора включват рак, инфаркт, инсулт, сепсис и депресия.
  • Приблизително 12 милиона възрастни американци се диагностицират погрешно всяка година в амбулаторни условия и 40 000–80 000 американци умират всяка година от неуспешна диагностика в болниците.
  • Има ефективни начини за предотвратяване на грешна медицинска диагноза.

Твърдата истина е, че милиони американци ще получат пропусната или забавена диагноза през живота си. Възрастните хора са особено засегнати, защото е по-вероятно да получат заболявания като сърдечни заболявания, инсулт и рак. Те също така са по-склонни да имат множество заболявания, да приемат множество лекарства и да се нуждаят от болнични грижи.

Какво причинява погрешна диагноза

Има редица фактори, които могат да доведат до погрешна диагноза. В някои случаи има грешна комуникация между пациента и лекаря – дали лекарят пропуска важни здравословни проблеми от медицинската история на пациента или пациентът не описва точно своите симптоми.

В други случаи диагностичните тестове не се интерпретират правилно, правилният тест не е поръчан или данните от електронните записи не са правилно организирани.

Друга причина за пренебрегване или погрешна диагноза може да бъде пациентът, който не е проследил насочването си към специалист.

Независимо от причините, погрешната медицинска диагноза може да доведе до много сериозни последици, от предписване на грешни лекарства от лекари до забавяне на спешна помощ или животоспасяващо лечение.

Често пренебрегвани или погрешно диагностицирани състояния при възрастни хора

Някои видове рак

Според проучване от 2014 г., публикувано в JAMA Network Open, няколко форми на рак са сред най-честите пропуснати или забавени диагнози при възрастните хора. По-конкретно, ракът на дебелото черво е в горната част на списъка, докато ракът на белия дроб, ракът на гърдата, простатата и ракът на пикочния мехур са в топ 10. Сърдечен удар, инсулт и сепсис също са включени в списъка.

Сърдечен удар

Възрастните хора са изложени на повишен риск от инфаркт, тъй като много от тях имат рискови фактори като високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, диабет и наднормено тегло. По-възрастните хора също са изложени на по-висок риск от погрешна диагноза, тъй като често имат нетипични симптоми и имат други хронични заболявания с припокриващи се симптоми, които затрудняват лекаря да диагностицира инфаркт. В много случаи, особено ако човек има диабет, инфарктите са „тихи“, тъй като не се усеща характерната болка в гърдите.

Удар

Инсултът е водеща причина за увреждане при възрастни, третата водеща причина за смърт в Съединените щати и е по-вероятно да се появи при възрастни хора. Понякога се диагностицира погрешно, докато в други случаи признаците на предстоящ инсулт се пренебрегват. По-възрастните хора могат да изпитат слабост и изтръпване на крайниците, затруднения в говора, замаяност и объркване, които също могат да бъдат причинени от други заболявания или лекарства.

депресия

Депресията засяга 1–5% от общото възрастно население, 13,5% от по-възрастните хора, които се нуждаят от домашно лечение, и 11,5% от възрастните хора, които са хоспитализирани.За повече информация посетете https://animale-me-gummies-official.top/bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d1%80/ .

Contents

Scroll to Top